Vanhan ja vanhenevan koiran ravinnontarvetta on tutkittu melko vähän. Koiran vanhuus voidaan luokitella monella tavalla ja yleensä se ei ole aikaan tai ikään verrattavissa, vaan pitkä prosessi ja hyvin yksilöllistä jokaisen koiran kohdalla. Tämä johtuu esimerkiksi siitä, että useimmiten pienten rotujen koirat elävät pidempään kuin suurten rotujen edustajat, ja näin ollen vanhuus alkaa eri aikaan, yleensä suuremmilla roduilla aiemmin. Vanhuuteen, ja sen myötä ravinnontarpeeseen, vaikuttavat paljon myös rodunomaiset piirteet ja rakenne, perinnölliset sekä muut sairaudet ja vammat. Myös koiran perimä ja elintavat voivat vaikuttaa. Liikunnallisuus koko koiran eliniän kestäneenä, voi edesauttaa koiraa pysymään virkeänä ja hyväkuntoisena pidempään, jolloin se voi myös syödä tämän suhteen tavalliseen tapaan, vaikka ikää karttuu. Toisin on esimerkiksi siinä tapauksessa jos koira ei ole päässyt liikkumaan, ja on vaikkapa kerryttänyt ylipainoa huonon lihaskunnon lisäksi. Kaikkia ikääntyviä koiria ei siis todellakaan voida ruokkia saman, tai tietyn kaavan tai ohjeen mukaan.
Ensimmäinen aste
Ikääntymistä voi olla alkuun vaikea havaita, sillä se alkaa usein solumuutoksilla, jota ei yleensä silmin havaitse. Antioksidantit suojaavat elimistöä poistamalla solukalvoille haitallisia vapaita radikaaleja ja vahvistavat immuunipuolustusjärjestelmää. Munuaisten toiminnassa ja nivelten terveydessä saattaa kuitenkin ilmetä myös havaittavia muutoksia. Runsas fosforin saanti voi vaikuttaa munuaisten toimintaan heikentävästi. Tarkista sen määrä. Kotiruoassa voi olla hyödyllistä vähentää sisäelinten osuutta. Lisäksi munuaisvaivoista kärsivän koiran omistajan olisi hyvä kiinnittää huomiota ravinnosta saadun valkuaisen laatuun. Niveloireita voidaan hoitaa särkylääkkeiden lisäksi nivelrustoa suojaavilla ja hoitavilla aineilla. Näitä voivat sisältää valmiit kuivamuonat, jotka on suunniteltu ikääntyville sekä nivelrikkoisille koirille, tai niitä voidaan antaa myös itse kotiruoan lisänä. Esimerkiksi glukosamiini ja kondroitiini auttavat ylläpitämään koiran liikkumiskykyä. Näitä saat lisäravinteina ainakin eläinkaupoista, joitakin myös vähittäistavarakaupoista sekä jälleenmyyjiltä.
Toinen aste
Ikääntymisen myötä näkyvinä merkkeinä alkaa huomata myös koiran turkin harmaantumisen. Tässä vaiheessa tavallista voi olla vanhan koiran lihaskato, sekä jäykkyys lihaksissa ja nivelissä. Hyvät ja laadukkaat eläinperäiset proteiinit ravinnossa, tukevat vanhankin koiran lihaksistoa, sekä vastustuskykyä. Rasvan määrää ravinnossa voi ikääntyvällä koiralla vähentää, mutta kokonaan sitä ei kannata jättää pois, sillä se auttaa ihon ja turkin kunnossa pysymisessä.
Vanha koira saattaa väsyä helpommin ja tarvitseekin unta enemmän. Myös aistit heikkenevät, immuunijärjestelmä heikentyy ja ruoansulatusjärjestelmä herkistyy, kyky sulattaa ravintoa sekä hyödyntää ravintoaineita muuttuu. Prebiootit ovat sulamattomia kuituja, jotka ruokkivat suoliston hyviä bakteereja, probiootteja, ja toimivat näin ruoansulatuksen sekä immuunipuolustuksen tukena. Ikääntyessään koira ei tarvitse enää niin paljoa energiaa ravinnosta kuin aiemmin, sillä se kuluttaa huomattavasti vähemmän, eikä sen elimistö pysty enää samalla tavalla ravintoa hyödyntämään. L-karnitiini on luonnollinen rasvanpolttaja, joka tehostaa rasvan muuntumista energiaksi. Kiinnitä huomiota erityisesti ravinnon energiatasoon ja ravinnon määrään. Koiralle voi olla mukavampi syödä useampi, mutta pienempi annos päivässä. Muista tehdä koiran ruokaan ja ruokintaan liittyvät muutokset aina vähitellen.
Joillakin koirilla voi vanhuutta ilmetä sydämen vajaatoimintaa, joskus myös nuorillakin koirilla. Tällöin on tärkeää kontrolloida koiran natriumin saantia ja suosia tähän tarkoitettua erikoisruokaa tai ruokavaliota. Kotiruoassa on hyvä vähentää suolan käyttöä ja korvata se esimerkiksi merilevävalmisteilla. Usein ikääntyvillä eläimillä on todettu kudosten uusiutumisen heikentyneen, niin myös koirilla. Tämän takia voi olla hyvä suosia jonkin verran penturuokaa, sekä lisäksi enemmän kalaa ja maitotuotteita ruokinnassa. Liika hiilihydraatin määrä aiheuttaa samalla tavoin kuten ihmisillekin, myös koirille ongelmia insuliinin kanssa. Sokeritautia koiralla hoidetaan usein lääkehoidolla, mutta myös ravinnosta on hyvä keskustella eläinlääkärin kanssa ja noudattaa ohjeistusta. Viljat sisältävät helposti verensokeria nostavia hiilihydraatteja, joten niiden määrää voi koittaa vähentää. Hedelmäsokerit puolestaan voivat olla hyvä vaihtoehto.
Vanhan koiran vitamiinit, niiden saanti, vaatii erityistä huomiota! Etekin A-vitamiiniä tulisi saada riittävästi, sillä sen määrä maksassa vähenee koiralla vanhemmiten. Tarkista sen määrä kuivamuonapussista tai lisää kotiruokaan kerran viikossa vaikkapa maksaa. Myös ainakin D-vitamiinia on hyvä lisätä koiran ravintoon. Vitamiinilisää voit antaa myös purkista pillereinä tai jauheena. Muita erityisesti huomioitavia ovat esimerkiksi kalsiumi, kupari ja sinkki.
Muista huomioida ikääntyvän koiran hampaat! Tähän voit kiinnittää huomiota jo aiemminkin tarjoamalla esimerkiksi ruoan mukana kivennäisiä, jotka vähentävät hammaskiven muodostumista.