Totta, koiranomistajana sinun on seurattava koirasi jätöksiä, sillä niistä voit päätellä jo paljon koirallesi sopivasta ravinnosta, sekä koirasi hyvinvoinnista. Koiran tulisi kakata ainakin 1-2 kertaa päivässä, toiset saattavat käydä tarpeillaan useammankin kerran, etenkin pennut. Yleensä myös kuivamuonaa syövät koirat kakkaavat useammin, kuin raakaruokinnalla olevat.
Koiran ulosteen laatu voi vaihdella päivästä toiseen ja olla erilaista jopa samalla ulkoilukerralla, ja se on todennäköisesti normaalia. On kuitenkin tärkeää huomioida ettei uloste jatkuvasti ole löysää, limaista tai puuromaista, eikä myöskään vastaavasti kovaa tai kuivaa ja papanamaista. Päivittäin ulos tulevat ruskeat, kuohkeat ja kiinteät sikarin muotoiset pökäleet, kuin muovailuvaha, ovat paras tehvehdys suolistosta! Tällainen uloste auttaa myös anaalirauhasia toimimaan itsestään oikealla tavalla. On kuitenkin myös normaalia, mikäli koira kakkaa esimerkiksi saman lenkkimatkan aikana useamman kerran, että viimeinen ulostus on huomattavasti löysempää kuin ensimmäinen.
Mikäli koiran ruoassa ei esimerkiksi ole tarpeeksi energiaa, on koiran syötävä suuria määriä ruokaa pysyäkseen hyvässä kunnossa. Tämä myös aiheuttaa sen, että myös kakkaa tulee suuria määriä. Yleensä suuri määrä kakkaa kertoo siis ruoan sopimattomuudesta. Suuret ja haisevat ulostekasat voivat kertoa myös suolisto-ongelmista tai ruoan imeytymishäiriöstä. Ärtynyt paksusuolen seinämä saattaa erittää kellertävää limaa, joka usein poistuu suolesta ulostekasan päälle. Tätä saattaa aiheuttaa esimerkiksi liiallinen hiilihydraatin määrä, jonka koirasi on saattanut saada vaaleasta leivästä tai muusta yleensä suuremmasta määrästä viljatuotteita.
Toisinaan limapussi ulosteen päällä voi olla myös pelkästään merkki suoliston bakteerimassan poistumisesta. Noin kerran kuukaudessa tämä on täysin normaalia, sillä bakteerikanta uusiutuu säännöllisesti. Halutessasi voit tarjota toisinaan koirallesi ruoan lisänä maitohappobakteereja, jotka tasapainottavat suolistoa. Kun koiran kakka haisee niin että haju on pistävä, tämä on usein merkki suoliston häiriötilasta. Löysä ja vetinen uloste kertoo puolestaan ripulista. Lue myös artikkeli ”Ongelmia ruoansulatuselimistössä”.
Sulamaton ruoka koiran ulosteessa voi aiheutua stressistä, sillä se häiritsee ruoansulatusta. Jotkut ruoka-aineet kuten maissi, ja usein esimerkiksi puolukka, ovat sellaisia joita koiran ruoansulatus ei välttämättä pysty kokonaan pilkkomaan. Mikäli ulosteessa on näkyvissä matoja, suolinkaisia, ”riisinjyviä”, on ulosteet hyvä kerätä pussiin ja laittaa sekajäteastiaan. Matoja saataa olla myös näkymättömissä. Epäillessäsi näitä, ole yhteydessä lääkäriisi ja hanki koirallesi matokuuri lääkärisi ohjeiden mukaisesti, tai suoraan apteekista mahdollisimman pian.
Ulosteen väri voi kertoa jotain.
Kun koiran kakka on,
punertavaa, tämä saattaa johtua pelkästään teollisten ruokien valmistuksessa käytetyistä väriaineista tai muista punaista väriä sisältävistä ruoista kuten vaikkapa puolukka. Verinen uloste onkin sitten asia erikseen ja huomioitava tarkemmin.
harmaata, löysää ja se haisee pahalle, saattaa koiran elimistön olla vaikea käsitellä rasvaa. Kyseessä voi olla myös mahdollinen haimavika tai häiriö sapen tuotannossa. Liiallinen rasvan tai sisäelinten määrä ruoassa aiheuttaa myös ulosteen löystymistä.
mustaa, voi olla että koira on syönyt paljon mustikoita, veristä ruokaa tai sisäelimiä. Musta väri koiran ulosteessa saattaa myös ennakoida suolisto-ongelmasta kuten tulehduksesta, tai verenvuotoa olevan jossakin ylempänä koiran ruoansulatuskanavassa. Tällöin on hyvä ottaa näyte ja viedä se tutkittavaksi.
vaaleaa tai vaaleankeltaista (sekä usein sisältää paljon pieniä luujäämiä) koira saa liikaa luita tai liian luupitoista ruokaa. Tällöin luiden määrää ruoassa kannattaa vähentää, sillä se tekee ruoasta, sekä myös ulosteesta usein liian kuivaa. Vaalea uloste saattaa myös kertoa haiman toimintahäiriöstä, jolloin ongelman jatkuessa kannattaa olla yhteydessä lääkäriin.
oranssia, voi väri johtua ruoasta tai ruoan väriaineista. Kuitenkin voi myös olla syytä epäillä sappinesteen erityksen häiriötä. Tarkista tällöin myös koiran limakalvot ja mikäli ne ovat keltaiset, ota yhteys lääkäriin.
Seuraa siis aktiivisesti, tai ainakin toisinaan, ja ruoan/ruokintatavan vaihtamisen yhteydessä koirasi ulosteita.