Koiran ruokintapaikka

Artikkeli sisältää suosittelulinkkejä.

On hyvä opettaa koiralle jo pennusta sen oma ruokapaikka. Koira on pohjimmiltaan laumaeläin ja samoin sitä voidaan kutsua myös tapaeläimeksi. Ne oppivat lauman, ja myös isäntäperheen tavat, sekä päivärytmin. Tästä syystä koira on onnellinen saadessaan nauttia ateriansa samaan aikaan ja samassa tilassa isäntäperheen, tai laumansa kanssa. Koirat ovat silti myös sopeutuvia. Parasta on kuitenkin että ruokailupaikka olisi pysyvä, hyvä ja rauhallinen. Huomioi, että jokainen koira syö omaan tahtiinsa ja omalla tavallaan, vaikka periaatteessa koirat samanlaisia syöjiä ovatkin. Myös toisten koirien läsnäolo saattaa vaikuttaa koiran ruokailuun.

Ruokintapaikka

Toiset ihmiset ovat sitä mieltä ettei koiraa saa koskaan ruokkia ennenkuin ihmiset ovat syöneet. Tämä saattaa juontaa juuriaan laumakäyttäytymisestä. Esimerkiksi susilaumassa johtajat syövät aina ensin. Emmehän halua että koira on talossamme johtajana. Noh, epäilen tämän kuitenkaan olevan sääntö, ehkä ennemmin poikkeus. Niinkuin edellä mainittua, koira kyllä oppii talon tavoille. Toki johtajuutta voidaan kouluttaa myös ruokailun avulla. Yksi vanha uskomus on myös se, että koira pitäisi nousta aina varhain aamusta ulkoiluttamaan ja ruokkimaan. Toki pissahätä jossain vaiheessa aamua varmasti tulee vastaan, mutta koira elää usein perheen aikataulussa oli se sitten varhainen tai hieman myöhäisempi aamuherätys. Koirissa voi olla eroja sen suhteen, kuinka paljon koiran elimistöön vaikuttaa ruoka-ajan tarkkuus. Mikäli koira tottuu saamaan ruokansa tiettyyn aikaan, olisi se aika hyvä myös pitää. Useimmiten koirakin sen tuntee vatsassaan kun ruoka-aika lähestyy.

Koiran ruokakuppi

Koirille on siisteyden ja hygienian takia yleensä syytä olla ihan oma ruoka- ja vesiastia, toki joskus voi lainata ihmisillä käytössä olevaa astiaa, mutta muista pestä astiat hyvin käytön jälkeen. Koiran kuola on erittäin limaista ja tahmeaa, ja sitä jää, sekä kertyy helposti kupin pintaan. Tämä puolestaan saattaa kerätä epähygienisiä bakteereita ja jopa roskia. Pese siis myös koiran ruokakuppi mahdollisimman usein käytön jälkeen, vaikka kuppi yleensä koiran jäljiltä näyttääkin kuin pesukoneesta tulleelta. Käsin tiskatessa pese ensin ihmisten ruokailuastiat ja vasta sen jälkeen koiran. Tiskikoneessa astiat voidaan laittaa samaan pesuun, mutta toki parempi mikäli voit sielläkin pestä ne erillään.

Vinkki

Toki toisinaan voit halutessasi tehdä koiran ruokinta-ajasta koiralle hauskemman, piiloleikin, ja piilottaa namit koiralta yhteen tai useampaan paikkaan. Näin koira saa samalla tilaisuuden käyttää aistejaan, eikä se myöskään voi hotkia ruokaa kerralla.

Koirien ruokakuppeja on metallisia, keraamisia ja muovisia, ja usein värejä, kokoja, malleja ja niin edelleen, löytyy jos jonkinlaista. Metalliset/teräksiset kupit ovat ehkä paras vaihtoehto. Ne ovat kestäviä, lähes ikuisia, tarpeeksi painavia pysyäkseen paikoillaan ja ne kestävät myös korkeita lämpötiloja sekä vahvoja käsittelyaineita esimerkiksi pestäessä. Toki valikoimissa on myös kevyempiä metallisia astioita jotka usein on tarkoitettu telineeseen. Oikestaan ainut huono puoli näissä metallisissa ruokailuastioissa on ulkonäkö, se on usein yksinkertainen eikä useimmiten innosta ensimmäisenä valitsemaan. Mutta pienenä vinkkinä, terästäkin voi vaikka maalata. Ja tänä päivänä kauppojen valikoimissa saattaa olla myös kauniimpia versioitakin.

Keraamiset kupit ovat usein kauniita, myös kestävämpiä kuin muoviset, mutta niiden hinta onkin sitten hieman arvokkaampi. Keraaminen koiran ruokakuppi saattaa myös särkyä kolahtaessaan tarpeeksi kovaa vastaan ja lasitus usein kuluu pitemmän ajan kuluessa. Kuitenkin keraamiset astiat ovat usein suosituimpia etenkin kotioloissa, ne pysyvät painonsa ansiosta paikallaan ja ne on myös suhteellisen helppoa pitää puhtaanakin.

Muoviset ruokinta-astiat ovat ehkä edullisin vaihtoehto. Näistäkin löytyy varmasti myös silmää miellyttäviä kuppeja. Muovisten astioiden pinta kuluu kuitenkin melko nopeasti, jolloin ne keräävät entistä helpommin likaa. Ne ovat myös usein keveitä, mikä on huono puoli siitä syystä etteivät ne pysy ehkä niin hyvin paikalla koiran syödessä tai juodessa. Hyvinä puolina nämä voisi nähdä silloin jos esimerkiksi tarvitsee kuppia mukaan matkalle, muovi on kevyt eikä rikkoudu.

Kupin muodolla ja koolla ei koiralle ole paljoa väliä. On kuitenkin hyvä suhteuttaa kupin koko koiran kokoon, jotta ateria mahtuu hyvin kuppiin ja koira kuononsa kanssa mahtuu siitä syömään, toki myös hukkumatta kuppiin. Muodoltaan paras ruokakuppi on tasapohjainen ja korkeareunainen jolloin ruoka pysyy kupissa ja kuppi pystyssä. Toisinaan myös etenkin pienemmille koirille sopivat myös matalampireunaiset ja hieman kuperapohjaiset kupit. Koirille joilla on riippuvat ja pitkät korvat, sopii paremmin korkeareunainen ja ehkä myös kapeamman mallinen kuppi, jotta korvat jäävät kupin ulkopuolelle eivätkä ui ruoan seassa. Näille koirille on olemassa myös ruokailuhuppuja, jolloin korvat saadaan pysymään poissa ruoan seasta.

Koiran ruokakupin korkeus ja muoto ovat siis pääasiassa vapaasti valittavissa, mutta miellyttävän ruokailun ja siistinä pysyvän ruokailupaikan, sekä ympäristön takia on hyvä miettiä millainen kuppi koirallesi olisi sopivin.

Vaihtoehtoinen koiranruoka-astia

Vaihtoehtona tavallisille koiran ruokakupeille, kaupoista löytyy myös esimerkiksi ahmimisenestokuppi koiralle, joka ehkä luontaisistakin syistä johtuen haluaa ahmia ruokansa liian nopeasti. Joskus ahmimista aiheuttaa kilpailu, toisen koiran läsnäolo. Ahminen ei ole hyväksi. Ahmiessa myös ilmaa kulkeutuu mahaan suuri määrä ja pahimmillaan ahmiminen voi aiheuttaa esimerkiksi mahalaukunkiertymän. Ahmimista voidaan estää sillä, ettei kuppi ole täysin avoin, vaan koira joutuu syömään esimerkiksi kieltä apuna käyttäen, toisin sanoen tekemään työtä saadakseen ruokansa kupista. Tällaiset ruokakupit, kuten esimerkiksi Kong-lelu, myös samalla aktivoivat ja virikkeellistävät energistä koiraa. Esimerkkejä ruokakupeista ahmivalle koiralle löydät tästä.

Ruokinta ilman kuppia voi toki olla myös mahdollista, mutta tätä käytetään ehkä eniten luonnollista ruokintaa suosittaessa, metsä- tai työkoirilla jotka pääasiassa oleilevat ulkona. Miksipä ei kotikoirankin joskus voisi ruokkia leikkien yhteydessä.

Sopiva ruokailualusta koiralle

Yleensä kotona koirille laitetaan kuppi lattialle tuttuun ruokailupaikkaan. Kupin alle voi olla kuitenkin hyvä laittaa ainakin jokin esimerkiksi kumipohjainen tai muutoin paikoillaan pysyvä matto, joka estää kupin liukumisen. Hyvä vaihtoehto on myös jokin matalareunallinen koirankupin alusta, mikä kestää vettä ja samalla suojaa lattiaa, mikäli vettä roiskuu koiran juodessa tai kuppi kaatuu. Edullinen vaihtoehto alustaksi ovat vaikkapa sanomalehdet tai pyyhe lattian suojaamiseksi. Nämä eivät usein ole kuitenkaan niin hyvin paikallaan pysyviä.

Etenkin korkeampijalkaisten koirien olisi hyvä saada ruokakin hieman korkeammalta kuin lattianrajasta. Tällöin syöminen on helpompaa ja ruokatorven suorittama työ ruoan kuljettamisessa myös helpottuu, kun kuppi on asetettu vain hieman koiran nielua alemmalle tasolle. Voithan miettiä miten itse söisit, mikäli joutuisit suorin jaloin lattialta syömään ruokasi. Miksi et siis helpottaisi koirankin ruokailua. Kotona sisällä ruokaileville koirille löytyy erilaisia upeita valmiita ns. koiran ruokabaareja. Ne ovat kuin koiran oma ruokapöytä, teline jonka avulla saadaan koiran, usein sekä ruoka-, että juomakuppi nostettua sopivalle tasolle. Korokkeena tai koiran ”ruokapöytänä” voi vaihtoehtoisesti toki käyttää vaikkapa jotakin tuolia, jonka suojaa esimerkiksi hieman kostealla pyyhkeellä jos mahdollista. Eikä pöytää ole vaikeaa nikkaroida itsekään, jolloin siitä saa juuri omalle koiralle varmasti sopivan korkuisen. Koirankuppiteline on paras mitoittaa koiran säkäkorkeutta hieman alemmas. Myös seinään kiinnitettäviä metallisia renkaita, aivan kuin koripallopelin korin metallinen osa, näkee usein etenkin koiratarhoissa käytettävän. Kuppi laitetaan metallirenkaan sisään, jolloin se pysyy hyvin paikoillaan ja on asetettavissa koiralle sopivalle korkeudelle.

Erilaisia ruokakuppeja ja ruokintavälineitä voit katsoa täältä.

Vinkki

Kuten ruokapaikka, on koiralle hyvä totuttaa jo pennusta oma paikka myös esimerkiksi luun syömiseen. Moni koiranomistaja jo tietääkin mitkä paikat koira ensimmäisenä vapaasti valitessaan valikoi luun jyrsimiseen sisätiloissa. Nehän ovat tietysti paras olohuoneen matto, sänky tai sohva. Luuta on helppo syödä alustalla joka ei ole liukas ja luu pysyy hyvin tassujen välissä. Voit kokeilla esimerkiksi kumipohjaista kynnysmattoa tai pientä eteismattoa, sen kokoista että koira mahtuu siihen maate. Tällöin koiran on mukava maata luun kanssa, luu pysyy tassujen välissä ja alusta paikoillaan. Halutessa maton päälle voi laittaa esimerkiksi vanhan pyyhkeen, minkä voi sitten helposti pestä niin ettei koko mattoa tarvitse laittaa pesuun.