Kuinka ruokkia koira

Tästä on hyvä heti alkuun mainita että yhtä ainoaa oikeaoppista ruokintatyyliä ei ole! Ruokintasuunnitelmat ja erilaiset koiran ruokintataulukot esimerkiksi ruokasäkkien, -makkaroiden jne. kyljessä kertovat suuntaa antavista ruokinta-annoksista. Kuitenkin sinun tehtävänäsi koirasi omistajana, on seurata koirasi hyvinvointia mikä lopulta määrittää varsinaisen ruoan, sen sopivuuden sekä ruokinnan ja annoksien määrän.

Tiesitkö? Koska koirat ovat luonnostaan lihansyöjiä, on niiden ruoansulatuskanava lyhyt ja tilavuudeltaan pieni verrattuna vaikkapa sekasyöjiin. Tästä syystä koirat tarvitsevat korkeaenergistä ruokaa, jotteivät annoskoot olisi valtavia. Koirat usein kuitenkin ruokitaan sekasyöjän ravinnolla.

Ruoan määrä suhteutetaan yleensä koiran kokoon ja painoon, myös sen aktiivisuuteen. Karkeasti voidaan arvioida, että aikuinen koira syö noin 2-3% omasta elopainosta. Usein kuitenkin rodultaan isommat koirat syövät suhteessa vähemmän (1-2%) pienen rodun koiriin verrattuna (4-5%). Toinen tapa laskea määrä, on laskea se energiankulutuksen eli metabolisen painon (Mekg) kautta. Esimerkiksi kuivamuonat ovat viljapohjaisia ja pääasiassa lihansyöjäksi tarkoitetun koiran ruoansulatuskanava pystyy käsittelemään kuivaruokaa n. 13-15g painokiloa kohden päivässä. 1dl kuivamuonaa painaa noin 40-45g, lisäksi se imee turvotettaessa oman tilavuutensa verran nestettä. Huomioi tämä mikäli annat kuivamuonan koirallesi turvottamatta sitä ensin, se turpoaa silloin koiran vatsassa.

Ruoan annettavaan määrään vaikuttavat tietysti myös koiran ikä, sukupuoli, hormonaalinen toiminta ja sairaudet. Lisäksi on hyvä ottaa huomioon erilaiset tilanteet, kuten esimerkiksi harrastukset, treenit, metsästys, lumihanki, vapaana juokseminen verrattuna hihnassa liikkumiseen sekä vaikkapa helteinen kesä jolloin koira ei välttämättä jaksa, eikä sen tarvitse, liikkua niin aktiivisesti kuin normaaliolosuhteissa. Toiset koirat osaavat itse säädellä tarvittavan ruoan määränsä, mutta useimmat syövät helposti kaiken mitä vain saavat. Myös koiran ruoansulatuksella ja ruoan koostumuksella on vaikutusta annettavaan ruoan määrään. Siksi esimerkiksi kuivamuonalla ja kotiruoalla ruokittaessa ei voida välttämättä käyttää ainoastaan tuota samaa perusannoksen laskukaavaa/määrää, vaan täytyy ottaa myös tarkemmin huomioon ravintoaineiden määrä. Hyviä laskukaavoja ja ohjeita laskelmien tekemiseen löydät internetistä ja esimerkiksi kirjasta Merja Helleman & Petri Marjeta; Koiran ruokinta. Mikäli laskennallinen annos ei riitä koirallesi, hanki tällöin laadukkaampaa ruokaa, älä lisää annosta liian suureksi!

Kuinka monta kertaa koiran pitää syödä päivässä?

Pennut tarvitsevat ruokaa useamman kerran päivässä kuin aikuiset, noin 4-5 kertaa kahden ensimmäisen kuukauden aikana. Koiranpennun ruokintamäärä on suhteessa aikuisen koiran ruokamäärään, sillä ne syövät aikalailla saman verran kuin aikuinen saman rodun edustaja, mutta useamman kerran päivässä. Erityisen tärkeää on huomioida ja seurata pennun kasvua, sillä samassa pentueessakin voi olla täysin eri tavalla kehittyviä pentuja. Pennun painon kehityksen seuranta, ja kehoon kertyvän rasvan määrän seuraaminen ovat erittäin tärkeitä. Kuten aikuisellakin, on myös pennulla hyvä tarkastella kylkiluiden tuntumaa. Niiden pitää tuntua sopivasti; ne eivät saa näkyä liikaa, jolloin koira on liian laiha, eivätkä ne saa hukkua rasvakerroksen alle jolloin koira on liian lihava. On myös hyvä huomioida, että toisen pennun syödessä ateria jopa 5 kertaa päivässä, toiselle ruoka ei kelpaa kuin kahdesti. Mikäli koira kuitenkin kasvaa ja kehittyy normaalisti, tämä on ihan ok. Kasvavan koiran ruokaa tulee antaa siihen asti, kunnes vähintään 75% aikuispainosta on saavutettu. Huomioi että ruokinnassa tehtävät muutokset tehdään aina vähitellen, niin pennuilla, kuin aikuisillakin!

Aikuiselle koiralle riittää yksi tai kaksi ruoka-annosta päivässä. Kertojen määrä, sekä koiran ruokinta-ajat, riippuvat paljon omistajasta, perheen arjesta ja toki myös sopivuudesta koiralle. Kuten ihmiselle, myös koiralle ravinnonsaannin aikataulu olisi hyvä olla päivittäin suunnilleen sama. Useimmiten ruokaa ei ole hyvä olla tarjolla koko aikaa, etenkään mikäli se on jotain muuta kuin kuivana olevaa kuivamuonaa, koska tällöin se etenkin pilaantuu helposti.

Muista, että ruokailun avulla koiralle voidaan sekä opettaa, että ylläpitää myös sosiaalista arvojärjestystä perheessä.