Kuivamuonan valinta saattaa olla haastavaa kun kauppojen hyllyt ovat pullollaan tarjottavaa. Mukavaa olisi varmasti valita se herkullisimman näköinen säkki, ja ajatella sen sopivan varmasti omalle koiralle. Älä kuitenkaan valitse ruokaa ulkonäön perusteella.
Kuten useissa tuotteissa, pääraaka-aineena saatetaan käyttää jotakin suhteellisen edullista tuotetta, jonka määrä vaihtelee ja on usein verrattavissa hintaan. Edullisempi tuote sisältää suuremman määrän edullista raaka-ainetta, joskus jopa liiallisen paljon. Koirien kuivamuonissa tämä raaka-aine on hiilihydraatti, jota käytetään sidosaineena jotta nappulat saadaan pysymään muodoissaan. On tärkeää huomioida muonassa oleva hiilihydraatin määrä, sillä liian korkeaa määrää koiran elimistö ei pysty sulattamaan. Tämä saattaa aiheuttaa erilaisia ongelmia, usein esimerkiksi ihon kanssa. Näitä ongelmia ei aina osata yhdistää saatuun hiilihydraatin määrään. Korkea rasva ja korkea proteiinimäärä tarkottavat usein että hiilihydraattien määrä on laskettu alas.
On siis hyvä tutkia ruokasäkissä ilmoitettua sisältöä. Aina ensimmäisenä valmistajan tulee yleensä ilmoittaa tuotteessa eniten oleva raaka-aine. Useimmiten 5 ensimmäisenä ilmoitettua ainesosaa ovat tärkeimmät. Mikäli tuotteessa on aineita saman verran, voi valmistaja halutessaan ilmoittaa minkä tahansa raaka-aineen ensimmäisenä. Prosenttimäärät ovat siinä mielessä tärkeitä, että mikäli niitä ei ole lainkaan ilmoitettu, voivat tuotteet olla täysin erilaisia keskenään, vaikka sisältö ainesosiltaan olisivatkin samanalaiset.
Koira tarvitsee eniten lihaa, sillä se on pääasiallisesti lihansyöjäeläin. Ruoan tulisikin sisältää lihaa ainakin 40-50%, sillä siitä saadaan sopivassa suhteessa rasvaa, proteiinia ja kosteutta. Liha voi olla kuivamuonassakin joko tuoreena, tai kuivattuna. Mikäli liha on tuoreena, saattaa siitä iso osa olla kosteutta. Kun kosteus otetaan siitä pois, jää itse lihaa ja sen tuomaa ravintoa tavallaan vähemmän ruokaan. Jos taas liha on ns. kuivaa, siitä on kosteus jo otettu pois ja näin lihaa on tuotteessa enemmän. Esimerkiksi lihajauhossa ei ole kosteutta lainkaan ja se on täysin eläinperäistä. Useimmiten kuivamuonissa kosteutta on 10%. Maksimissaan hyvässä ruoassa se on 15%. Mikäli se ylittää tämän, jättäisin ruokasäkin ainakin omasta valikoimastani.
Valkuaisaineet eli proteiinit ovat yksi ruoan perusta, mutta sen määrästä on syytä huolehtia. Kuivamuonassa proteiinien sopiva osuus on 30%. Raakavalkuainen eli raakaproteiini ei ole sama asia kuin sula proteiini. Raakavalkuinen pitää sisällään paljon muitakin yhdisteitä kuin proteiineja. Aminohappoja lisäämällä saadaan ruokaan sulavuutta, näin ruoka on pitkälle käsitelty.
Rasva on yksi tärkeistä energianlähteistä, mutta lisäksi se edistää koiran aineenvaihduntaa ja toimii kantajana rasvaliukoisille A-, D-, E- ja K-vitamiineille. Rasvan ansiosta elimistö pystyy hyödyntämään vitamiinit oikealla tavalla. Rasvan osuus ruoassa tulisi olla noin 20%.
Korkealaatuiset öljyt, joissa on runsaasti tyydyttymättömiä rasvahappoja, ovat myös välttämättömiä koiran terveen aineenvaihdunnan kannalta. Näitä on esimerkiksi kalaöljyissä (esim. lohiöljyssä), mutta myös kasviöljyissä, kuten auringonkukkaöljyssä tai rypsiöljyssä. Halutessasi voit toisinaan lisätä koiran ruoka-annokseen näitä ihan pullostakin pienen pienen lorauksen, tai eläimille tarkoitettuja valmisteita ohjeen mukaan.
Hehkutusjäännös tai tuhka on lain mukainen termi, joka täytyy mainita kaikkien lemmikkien ruokien ainesosaluettelossa, ja useimmiten se luettelosta löytyykin. Sen osuus tulisi olla 10%. Tällä määrällä ilmoitetaan ruoan kivennäisainepitoisuus. Kivennäisaineet lisätään lemmikkien ruokaan valmistusvaiheessa. Vitamiinien, hiven- ja kivennäisaineiden saannin tulisi olla riittävää ja tasapainoista etenkin kasvavalla koiralla. Pentu on aikuista koiraa paljon alttiimpi väärälle kivennäisaineiden ja vitamiinien määrälle. Epätasapainoisen ruokinnan seurauksena pennulle voi tulla esimerkiksi jopa pysyviä luuston kehityshäiriöitä. Muutoin usein penturuoka saattaa olla lähes samanlaista kuin aktiivisen aikuisen ruoka.
Mitä sitten kasviperäisiin tuotteisiin tulee, esimerkiksi ravintokuidut, palkokasvit, mukaan lukien kaikenlaiset ”kukkaset”: näiden ei tulisi kuulua viiden ensimmäisen ainesosan joukkoon. Muun muassa linssit, herneet, pavut, soija ja niin edelleen, eivät ole koiran optimaalista ravintoa. Niissä on korkea proteiini, mutta se ei ole siinä muodossa, jotta se olisi koiralle ihanteellista ja hyödyllistä. Kasviperäisiä tuoteita ruoan tulisi sisältää maksimissaan 5%.
Lisäksi paljon puhuttavat hiilihydraatit ovat välttämättömyys koiran ravinnossa, mutta jälleen kerran, vain oikeassa suhteessa ja oikeassa muodossa. Hiilihydraatit muuntuvat elimistössä glukoosiksi, joka on välttämätöntä koiran elintoiminnoille. Esimerkiksi viljan tärkkelys tulee olla ns. esisulatettua (vaatii keittämistä tietyn ajan), jotta se sulaa koiran suolistossa. Mikäli näin ei ole, tämä aiheuttaa koiralle usein kaasunmuodostusta suolistossa ja jopa ripulia. Vilja (riisi, maissi, vehnä ja durra) on kuitenkin arvokas välttämättömien ravintoaineiden lähde, mikäli se esisulatetaan eli ”rikotaan” kunnolla.
Yksi syy miksi viljaan suhtaudutaan kielteisesti, on keliakia. Keliakiaa (gluteeniallergiaa) voi aiheuttaa vain vilja, joka sisältää gliadiinia, kuten vehnä. Keliakiaa esiintyy koirien keskuudessa vähemmän kuin yleisesti luullaan. Edellä kuvatut suolistovaivat ovat usein seurausta viljan puutteellisesta ”rikkomisesta”, ja ne tulkitaan keliakiaksi. Maissi, riisi ja durra eivät kuitenkaan sisällä gliadiinia. (www.farmfood.fi)
E-koodit ovat usein ihmettelyn aiheena ruokasäkin selostetta tutkittaessa. E-koodi on eurooppalainen merkintätapa lisäaineille, jotka on hyväksytty käytettäväksi EU:n alueella.
Huomioithan että tuotepakkauksesta tulee myös käydä ilmi seuraavat asiat:
- nimi ja tuotteen kuvaus
- koostumus ja tuotesisältö
- ravintosisältö
- tieto lisäaineista
- parasta ennen -päivämäärä ja eränumero
- tuotteen valmistajan yhteystiedot
- käyttö- ja annosteluohje
- pakkauksen paino
”Syötä sitä mistä koira tykkää, maistuvuus on ykkönen,
toinen se miltä kakka näyttää; sen kuuluu olla pieni, sievä, hajuton.”