Ruoansulatuksessa ilmenneet ongelmat voivat usein olla ohimeneviä, mutta aina varsinkin niiden yhtään jatkuessa, on syytä ottaa yhteys eläinlääkäriin. Tavallisimpia oireita voivat olla oksentelu, ripuli, ummetus, ilmavaivat, imeytymishäiriö tai äkillinen vatsakipu. Myös esimerkiksi liian nopea ruoan vaihto, tai uudet ruoka-aineet saattavat aiheuttaa koiralle vatsaoireita.
Koiran oksentelu
Kun koira oksentaa, sen elimistö pyrkii saamaan ulos jotakin haitallista tai ylimääräistä. Esimerkiksi koiran oksentaessa sulamatonta ruokaa, yleensä muutaman kerran tai pari, oire näin yleensä helpottaa ja menee ohitse. Toistuva oksentelu voi puolestaan viitata lievään mahakatarriin, tai jopa ruokamyrkytykseen. Mikäli koira kipuilee ja sen oksennus on vaahtoava, on kyseessä mahdollisesti vatsalaukun kiertymä. Tällöin on välittömästi otettava yhteys eläinlääkäriin. Vaalean liman oksentaminen voi johtua koiralla olevasta kennelyskästä. Joskus myös liian pitkään tyhjällä mahalla ollut koira saattaa oksentaa. Tämä on niin sanottu tyhjän mahan oksentaminen, jolloin koira oksentaa sappinestettä joka on sekoittunut muihin vatsanesteisiin. Liian nopeasti hotkittu ruoka voi myös aiheuttaa oksentamisen. Kun koira oksentaa ja tärisee, on yleensä kysymyksessä jokin myrkytystila, esimerkiksi xylitolimyrkytys.
Koiran ripuli
Kertaripuli voi olla seurausta epäsopivasta ruoasta tai liian suuresta kerta-annoksesta löydettyä ”herkkua”. Tämä on yleensä ohimenevää. Esimerkiksi tummanruskea vesiripuli voi olla merkki jonkinlaisesta ulos tulevasta tukoksesta, kuten lasten legopalikka tai isän tennissukka, mutta se voi olla myös jokin muu tukos suolistossa. Väriltään vihreä ripuli puolestaan kertoo bakteeriongelmasta. Liman peitossa oleva uloste kertoo yleensä paksusuolen ärtymisestä tai tulehduksesta, mutta kyseessä voi olla myös vierasesine suolistossa. Ripulin ensiapuna voi kokeilla antaa koiralle ruoan sijaan pelkkää keitettyä riisiä ja sen keitinvettä. Apteekista saatavat esimerkiksi Canicur- ravintolisät voivat myös tasapainottaa koiran vatsaa.
Huomioi, kun koirasi ulostaa useamman kerran saman lenkin aikana ja viimeiset kerrat tulevat lähes vetisinä tippoina, tämä ei ole ripulia, vaan normaalia suolen tyhjentymistä.
Pitempään jatkuvan ripuloinnin seurauksena on huomioitava koiran nesteen saanti. Tällöin paksusuoli ei pysty keräämään nestettä ja koiraa voi uhata kuivuminen. Tällöin on myös syytä ottaa yhteys eläinlääkäriin.
Koiran ummetus
Kun kakkaa ei ala kuulumaan, voi olla kyse ummetuksesta. Ummetuksessa koiran uloste on usein liian kovaa ja kuivaa. Koiran ummetus voi johtua esimerkiksi vanhuudesta, vääränlaisesta tai jopa liian vähäisestä ruoasta, liian vähäisestä nesteen tai kuidun määrästä tai suolitukoksesta. Joskus myös liian vähäinen liikunta voi aiheuttaa ummetusta, kuten myös lihaskireydet, selkävaivat tai kasvaimet. Usein se on joka tapauksessa kivuliasta, vaikkei koira sitä ehkä itse niin tunnista.
Koiran ummetuksen kotihoito on alkuun hyvä vaihtoehto. Sitä voi muutaman päivän ajan kokeilla ja seurata tilannetta. Voit pyrkiä korjaamaan edellä mainittuja, kuten lisäämään liikuntaa ja veden juontia sekä kuituja. Ellei näistä ilmene apua, voi kokeilla laittaa ruoan mukana ”liukasteeksi” parhaana vaihtoehtona öljyistä parafiiniöljyä ja toisena vaihtoehtona oliiviöljy, hätätapauksessa ehkä voit kokeilla myös ruokaöljyä. Oliiviöljyä koiralle voit e annostuksella antaa myös normaalin ravinnon kanssa, parafiiniöljyä käytä ainoastaan tarvittaessa. Joskus myös ihmisen ummetuslääkkeet, kuten esimerkiksi Duphalac, Levolac ja Microlax auttavat myös koirasi ummetuksessa, mutta kysy näistä ja näiden käytöstä mieluiten tarkempia ohjeita apteekista, tai eläinlääkäriltä. Ongelman jatkuessa pidempään, on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, sillä kakan pakkautuessa paksusuoleen, se venyttää sitä ja saattaa aiheuttaa pysyviä vaurioita ruoansulatuselimistöön.
Ilmavaivat koiralla
Usein puhauttelevan koiran ruokavaliota on syytä tarkistaa, ja muista liikunta. Etenkin kuitupitoisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota, sekä lisä- ja niin sanottuihin ruoan täyteaineisiin. Ruoan nopea vaihtaminen toiseen ruokaan ei yleensä ole hyväksi koiran vatsalle. Jotkut vihannekset, jotka usein myös ihmisille tuottavat ylimääräisiä kaasupaukkuja, voivat aiheuttaa ilmavaivoja myös koirille. Koiran innokkuus ruokaa kohtaan voi myös koitua kohtaloksi piereskelyn muodossa. Esimerkiksi roskiksen salaa dyykkaaminen, tai metsästä löydetyn raadon jämien ahminen aiheuttaa melko varmasti vatsan väänteitä koiralle ja hajuhaittoja omistajalle.
Ehkä hieman tarkemmin tutkinnan alle kannattaa ottaa myös mahdollisuus koiran ruoka-aineallergiaan, mikäli hajuhaitat jatkuvat pidempään. Jos oireiden annetaan jatkua pitkään ja ilmaa kertyy liikaa koiran elimistöön, vatsa turpoaa ja koira voi joutua kovienkin vatsakramppien kouristelemaksi. Pahimmassa tapauksessa koira voi jopa kuolla vakavaan vatsalaukunkiertymään ilmavaivoistakin johtuen. Joskus ilmavaivojen syynä voivat olla myös sydän- ja keuhkosairaudet. Ilmavaivoista ja vatsakivusta kärsivä koira saattaa olla apaattinen, eikä ruoka oikein maistu. Se hakeutuu usein makuulle ja haluaa vatsan alleen esimerkiksi viileän lattian.
Koiran äkillinen vatsakipu on yleensä pikaisesti hoitoa vaativa merkki esimerkiksi vatsakalvontulehduksesta, suolitukoksesta tai suolen kuroutumisesta. Lisäksi vatsakipua koiralla voivat aiheuttaa maksa- tai munuaistauti, kohtutulehdus tai myrkytys. Näissä tilanteissa koira on vietävä nopeasti lääkärille.