Teksti sisältää suosittelulinkkejä
Keväästä syksyyn saakka ovat punkit inhottava haitta niin ihmisille, kuin koirillekin. Liekö paljon puhuttu ilmastonmuutos, punkit heräävät keväällä useimmiten jo kun on vielä lumikin maassa. Koirien turkkiin on punkin usein helppo tarttua, etenkin pitempikarvaisten. Turkkia pitkin ne pääsevät kiipeämään iholle, tunkevat päänsä ihon sisään ja imevät verta. Punkkien koko saattaa paisua jopa 50 kertaiseksi verta imiessään. Punkkeja on eri lajeja, ja eri lajit kantavat mukanaan erilaisia vaarallisia tauteja, joita sitten tartuttavat ihmiseen ja eläimeen. Punkkien mukana leviävistä taudeista tunnetuimpia ovat borrelioosi, anaplasmoosi, pilkkukuume, aivokuume, punkkihalvaus sekä hepatozoonosis.
Tautien tartunta-ajat voivat vaihdella vuorokaudesta kolmeen vuorokauteen, joten koira on hyvä tarkistaa jokaisen lenkkireissun jälkeen etenkin alueilla, missä tiedetään punkkien elelevän. Punkin nopea poistaminen vähentää tautien tartuntavaaraa. Punkit viihtyvät metsissä, puistoissa, rantaheinikoissa, pensastoissa ja ruohikoilla. Ne tarvitsevat elääkseen kosteutta, maapeitettä sekä kontakteja hiiriin tai muihin pieneläimiin. Koiraan punkit kiinnittyvät mieluiten korvien, varpaiden, pään ja niskan alueille, silmäluomiin, nivustaipeisiin ja sukuelimiin, paikkoihin joissa verisuonet ovat pinnassa. Poistaminen vaatii nopeutta ja tarkkuutta. Punkki on ehdottomasti saatava pois kokonaisena, niin että myös sen pää irtoaa ihosta.
Punkit voivat tarttua tai siirtyä koirasta ihmiseen. Ruskea koirapunkki on ainoa sisätiloissa ja koirankopeissa pesivä punkkilaji. Muut lisääntyvät punkkien suosimissa ulkopaikoissa. Koiran karvoissa liikkuessaan punkit etsivät paikkaa, josta olisi helpoin imeä verta. Tässä vaiheessa ihmisen esimerkiksi rapsuttaessa koiraa, punkki voi siirtyä ihmisen iholle. Toisaalta, ne voivat siirtyä myös kaikkien kotoa löytyvien pintojen kautta, kuten lattia, sohva, sänky ja niin edelleen.
Punkkien torjunta
Punkkien torjuntaan on olemassa erilaisia keinoja ja mahdollisuuksia. Eläinlääkäreiltä ja apteekeista saatavia punkkien torjunta-aineita ovat esimerkiksi ulkoisesti käytettävät paikallisvaleluliuokset, suihkeet ja pannat. Nämä sekä karkoittavat, pitävät loitolla ja tappavat punkin. 100% toimivuutta ei näille voi luvata, mutta varmasti paremman suojan antavat mitä jos ei laita suojaa ollenkaan. Sisäisesti käytettävät punkkitabletit ns. myrkyttävät koiran veren punkille tappavaksi. Tabletit eivät karkoita punkkia, vaan tappavat punkin heti sen imaistua koiran verta. Punkki kuivuu ja putoaa itsestään pois koirasta.
Lemmikkikaupoista punkkien torjuntaan löytyvät puolestaan esimerkiksi lääkkeettömät valeluliuokset ja yrttipannat, joiden teho perustuu punkin karkoittamiseen. Nämä yritit ja tuoksut ovat sellaisia, joita punkki luonnollisesti välttelee. Ravintolisiksi luokitellut tabletit, jotka sisältävät näitä punkin välttelemiä aineita, käytetään myös punkkien torjuntaan, mutta niilläkään ei ole täysin varmaa takuuta. Monet käyttävät myös erilaisia omavalmisteisia liuoksia esimerkiksi tiettyjä laimennettuja eteerisiä öljyjä, joita voi suihkuttaa iholle. Lemmikkikaupoista tänä päivänä on saatavana myös punkkihuivit, -paidat ja -haalarit, joissa punkkeja torjuva permetriini tai Repeltec-teknologia on lisätty kankaan kudokseen.
Täältä löydät tarvitsemasi välineet punkkien torjuntaan ja niiden poistamiseen.
Punkin poisto
1. Käytä poistoon punkkipihtehtejä, -pinsettejä, -lassoa tai punkkirautaa.
2. Aseta pihdit varovasti punkin alle ja tartu sen päähän mahdollisimman läheltä suuosia. Älä purista punkkia liikaa, jotta ahdistunut punkki ei oksenna puremakohtaan siirtäen näin mahdollisesti kantamiaan bakteereita koiraan, tai jopa ihmisen iholle. Punkkiin voi pyyhkäistä alkoholia, joka tainnuttaa sen höllentämään otetta. Muista varoa koskettamasta varsinkaan silmiäsi, punkin kanssa kosketuksissa olleilla käsillä.
3. Vedä punkki varovasti, mutta reippaasti, niin että se lähtee kokonaisena. Toisten mielestä kiertäen vetäminen on oikea tapa, toiset sanovat että suoraan.
4. Hävitä punkki huolella! Sen voi upottaa alkoholia sisältävään astiaan tai polttaa. Yksi vaihtoehto on sulkea punkki teipin sisään.
5. Pese kätesi huolella toimenpiteen jälkeen.
6. Seuraa jonkin aikaa irrotuskohtaa ihossa, jotta se varmasti paranee.