Koirista valitettavan monien näkee olevan ylipainoisia. Roduissa on eroja. Erityisesti ylipainolle alltiimpia ovat esimerkiksi labradorinnoutaja, kultainennoutaja, beagle, basset hound ja mäyräkoirat, mutta tämä ei tarkoita etteikö ylipaino-ongelmia ole myös muissa roduissa. Kuten ihmisillä, myös koirilla ylipainoa voi olla hieman, runsaasti tai vaarallisen paljon. Ylipainon syy on lähes aina liiallinen energian saanti, tai suhteessa liian vähäinen kulutus. Joskus, mutta harvoin, syynä voi olla sairaus, lääkitys tai hormoonitasapinon häiriöt. Etenkin kastroidun koiran tai steriloitujen narttujen painonhallinta saattaa olla haasteellista, sillä leikkaus usein vähentää huomattavasti energiantarvetta sekä hidastaa aineenvaihduntaa, jolloin leikattu koira lihoo herkästi. Huomioi tilanne myös erityisesti, mikäli koirallasi on esimerkiksi epilepsia- tai kortisonilääkitys. Myös iäkkään koiran aineenvaihdunta ei ole yhtä tehokasta kuin nuorella koiralla, eikä useimmiten energiankulutuskaan, joten on erityisen tärkeää huomioida tämä ravinnossa. On kuitenkin tärkeää myös seurata nuoren ja terveenkin koiran painoa säännöllisesti.
Ylipainoisen koiran oireita
Ylipaino on aina haitaksi terveelliselle ja hyvälle elämänlaadulle. Se vaikeuttaa koiran liikkumista, heikentää niveliä ja lihaksistoa, rasittaa sydäntä ja keuhkoja, sekä lyhentää elinikää. Koira on usein kömpelö, kankea ja väsyy sekä hengästyy helposti liikkuessaan, nukkuu paljon, eikä se jaksa hypätä kuten koira yleensä. Ylipaino lisää myös diabeteksen, sydänsairauksien ja virtsatievaivojen riskiä. Kasvavalla pennulla ruokahalu voi olla valtava, älä silti anna ruokaa niin paljon kuin koira söisi. Söpöä pientä pentua olisi helposti myös kiva lahjoa herkuilla, mutta älä tee sitä. Pennulla ylipaino voi aiheuttaa elinikäisiä kehitys- ja kasvuhäiriöitä. Onkin paljon helpompi välttää ylipainoa koiralla, kuin yrittää päästä siitä eroon! Koiralla jo kilonkin painonnousu on huomattavampi kuin ihmisellä. Esimerkiksi 15-kiloiselle koiralle kolme ylimääräistä kiloa on sama, kuin 60-kiloinen aikuinen ihminen lihoisi 12 kiloa.
Määrittele koirasi ravinnontarve arvioimalla sen koko kehon yleiskunto, ja arvioi ruokamäärä lemmikin ihannepainon mukaan, ei sen mukaan mitä koirasi nyt painaa. Koiraa pidetään ylipainoisena, jos sen paino ylittää ihannepainon 10-15%. Lihavuus puolestaan on määritelty usein 20% yli ihannepainon. Rotukohtaisista tiedoista usein selviää mikä on rodulle ominainen painoarvio. Ruokintasuositukset löytyvät usein ruokapakkauksesta. Näitä tutkimalla ja sovittamalla, sekä kiinnittämällä huomiota koiran aktiivisuuden määrään, voidaan löytää kultainen keskitie.
Pidä siis huoli että koirasi saa terveellistä ja laadukasta ravintoa, ja huomioi koiran aktiivisuus. Punnitse koirasi, pentuna useammin, mutta seuraa painoa myös aikuisena. Tunnustele koiran kylkiluita; normaalipainoisella kylkiluut tuntuvat pienen pehmeän iho/rasvakerroksen alta. Lihavalla koiralla kylkiluut eivät tunnu kunnolla ja rasvakerrosta on liikaa. Hyväkuntoisella koiralla näkyy myös kolme korkeinta selkänikamaa. Selän puolelta koiraa katsottaessa, terveellä ja ihannepainoisella koiralla erottuvat sopusuhtaisesti kylkikaari ja vyötärö. Ohessa Royal Canin kuvassa mallia kuinka voit tarkistaa ja kartoittaa koiran painotilannetta.
Ylipainoinen koira
Kun huomaat koirasi olevan ylipainoinen, tarkista ensin koiran energiansaanti. Mitä koira syö ja kuinka paljon? Ota huomioon myös käykö koira salaa syömässä esimerkiksi kissan ruoat tai vastaavaa. Saako koira aina ylimääräisenä ihmisten ruoanjäänteitä tai annetaanko palkaksi liian paljon herkkuja, esimerkiksi lelulla palkkaamisen sijaan? Kalorien vähentämisen ohella, lisää lemmikin energiankulutusta lisäämällä liikunnan määrää. Palkitse koiraasi huomiolla, hellyydellä, kehuilla, leikillä ja lenkeillä, herkkujen sijaan. Älä kuitenkaan vähennä kerralla liikaa ruokaa! Pidä ruokinta säännöllisenä, jottei koiran tarvitse nälissään tyhjentää esimerkiksi roskiksen sisältöä.
Kaupoissa on tarjolla myös vähäkalorisia dieetti-, kevyt- tai lightruokia, jotka usein sisältävät paljon kuituja tuoden kylläisyyden tunnetta, vähemmän rasvaa, mutta tarvittavan määrän proteiineja, vitamiineja ja eri mineraaleja, suojaravintoaineita, jotta lihakset ja luusto pysyvät kunnossa. Halutessasi voit kokeilla myös näitä, mutta muista ettet vaihda ruokaa ”lennosta”. Kotiruoassa vaihda lihan tilalle rasvatonta lihaa, kalaa, kanaa tai raejuustoa. Kuidun määrää voit lisätä esimerkiksi turvotetuilla vehnäleseillä tai kauralla. Huomioi myös suojaravintoaineet ja valkuainen. Tarvittaessa ole yhteydessä eläinlääkäriin tai alan ammattilaiseen, ja suunnittele koirasi ruokavalio yhdessä heidän kanssa. Liian raju painonpudotus voi olla vaaraksi koiran aineenvaihdunnalle! Etene siis suunnitelmallisesti ja maltillisesti koirasi painonpudotuksen kanssa. Yleensä toiminta vaatii aikaa 10-15 viikkoa, ja painonpudotusta noin -0,5kg viikossa.
Koira on usein taitava saamaan jokaisen kotiin tulevan perheenjäsenen uskomaan, ettei ole varmasti saanut koko päivänä yhtään ruokaa.