Yrjölän Puuro

Alkuperäinen YRJÖLÄN PUURO on monia vuosia vanha resepti. Näihin päiviin mennessä saattaakin alkuperäistä reseptiä olla vaikea löytää, sillä puuro on vuosien saatossa saanut useampia eri versioita nimensä alle. Puuron kehitti aikoinaan koiraguru nimeltä Jouko A.U. Yrjölä, jonka mukaan puuro sai myös nimensä. Tässä yksi versio ohjeesta.

Ainekset:

1 dl luonnonriisiä

1 dl tattarisuurimoita

1 dl kokonaisia ohrasuurimoita

1 dl kokonaisia hirssisuurimoita

2 teelusikallista merisuolaa

2 litraa vettä

Valmistus:

Ennen kuin puuro kypsennetään uunissa, ainekset turvotetaan vedessä noin 6-10 tuntia, vaikkapa yön yli. Voit myös keittää noin tunnin ajan miedolla lämmöllä. Tämän jälkeen ainekset laitetaan uunivuokaan ja kypsennetään 175-200 asteisessa uunissa noin kahden tunnin ajan.

Puuron voi jättää hautumaan myös uunin jälkilämpöön.

Puuroon voi kypsentämisen puolivälissä lisätä vihannesraastetta tai -sosetta, kuten porkkanaa tai lanttua. Toisinaan voit halutessasi lisätä kypsennyksen loppuvaiheessa hiukan jauhettua maksaa tai tavallista jauhelihaa. Yleensä liha on parasta lisätä vasta kun puuro on valmista, antaa täysin erikseen tai tarjota raakana puuron lisäkkeenä. Mikäli kotoa ei löydy tattaria tai hirssiä, voit korvata nämä esimerkiksi luonnonriisillä tai ohralla.

Puuro valmistuu lähes itsekseen, ja usein ohjeessa on suuri annos jolloin voit myös pakastaa sopivia annoksia ja ruokaa riittää pitkään. Kannattaa kokeilla.